Размери на отвор за врата

Как точно да вземем размер на светъл отвор за врата

При поръчка на нова врата трябва да се правят замервания от обучени технически специалисти. Ако желаете обаче, можете да направите това сами. Само измерванията трябва да се правят много внимателно, при спазване на определени специфични правила. Ще поговорим точно за тях.

Трябва да измерите светлия чист отвор за монтаж!

В идеалния случай измерванията трябва да се извършват след пълното демонтиране на старата врата, когато отворът вече е празен. В този случай взимането на размери ще се извърши по-бързо и по-точно. В същото време след демонтажа на вратата първо отворът трябва да бъде почистен от стара мазилка, пяна и други строителни отпадъци. Ако старите входни врати все още не са демонтирани, то ще трябва да вземете размер с тях. Тук има няколко варианта, но за тях малко по-надолу. Първо описваме алгоритъма за измерване на светъл отвор след демонтаж на стара врата.

1. Измерете ширината

Първото нещо, което трябва да измерите е ширината на отвора. Необходимо е да се измери в 3 точки – в долната, горната и средната част. Факт е, че в много къщи отворите се стесняват или напротив, се разширяват в една от частите. Ако размерите от трите точки съвпадат – добре. Ако обаче се различават, то тогава се взима размерът на по- тясната точка за основен размер.

2. Определете височината

За да поръчате входна или интериорна врата, ще трябва да предоставите на производителя и височината на Вашия отвор. Той се измерва по абсолютно същия начин като ширината, тоест в поне 2 точки – в дясната и лявата част на отвора. Ако данните от измерванията са различни, по-ниската стойност трябва да се счита за основна. Обикновено височината на вратите на строителните сгради е 200-210 см. В крайградските жилищни сгради може да бъде малко повече или по-малко.

3. Измерете дебелината на стената/зида

Това се прави с цел ако се избере врата с допълнително уширение, което да обхване целият зид и да има завършен вид или да се прецени дали има място за втора входна врата.

Всъщност това е всичко, което трябва да направите, за да предоставите точен размер за бъдещата Ви врата.

А какво правим ако старите Ви врати не са демонтирани и трябва да се вземе техният размер?

Ако старата врата все още не е демонтирана от отвора, ще трябва да направите всички описани стъпки, които бяха описани по-горе. Необходимо е обаче преди това да:

  • махнете старите первази и едва след това вземете размерът в ширина и височина. При невъзможност да се отстранят первазите, то тогава вземете размер от средата на единия перваз до средата на другия в 2 точки. За височината по същия начин като започнете от пода до средата на горния перваз.
  • ширината на стената при наличие на стара врата с каса трябва да се измерва от край до край на касата/перваза.

За вашите измервания най-добре да ползвате обикновена рулетка. Ако след всичко, което е обяснено по-горе нямате желание да вземете размера сами, то винаги може да се обърнете към шоуруми предлагащи услугата и да се възползвате от  огледа на вашите отвори измерени от техническо лице.

Вашият коментар