Размери на отвор за врата

Как точно да вземем размер на светъл отвор за врата

При поръчка на нова врата, замерванията трябва да се извършат от обучени технически специалисти. Ако желаете обаче можете да направите това сами. Бъдете съсредоточени и стриктни при взимането на мерките, спазвайки определени специфични правила. Тук ще поговорим точно за тях, за да Ви улесним в задачата.

​Измерване на светлия чист отвор за монтаж

В перфектния случай взимането на размери трябва да се осъществи след пълното премахване на непотребната врата, когато отворът вече е празен. Именно тогава задачата, би се изпълнила доста по-експедитивно и по-точно. В същото време след демонтажа на вратата, първо отворът трябва да бъде почистен от стара мазилка, пяна и други строителни отпадъци. Ако старите входни врати все още стоят на местата си, то ще трябва да вземете размер с тях. Тук има няколко варианта, но за тях малко по-надолу. Първо ще опишем алгоритъма за измерване на светълия отвор след демонтаж на стара врата.

​Измерете ширината

Първото нещо, което е нужно да премерите е ширината на съществуващия отвор. Необходимо е да се измери в 3 точкив долната, горната и средната част. Факт е, че в много къщи отворите се стесняват или напротив, се разширяват в една от частите. Ако размерите от трите точки съвпадат – добре. Ако обаче се различават, то тогава се взима размерът на по- тясната точка за основен размер.

​Определете височината

За да поръчате външна или интериорни врата, ще трябва да предоставите на производителя и височината на Вашия отвор. Той се измерва по абсолютно същия начин като ширината, тоест в поне 2 точкив дясната и лявата част на отвора. Ако данните от измерванията са различни, по-ниската стойност трябва да се счита за основна. Обикновено височината на вратите на строителните сгради е 200-210 см. Понякога в някои от жилищните сгради тя може да варира нагоре или надолу.

​Измерете дебелината на стената/зида

Това се извършва с идеята, ако се избере врата с допълнително уширение, което да обхване целият зид и резултатът да е завършен вид или да се прецени, дали има място за втора входна врата. Всъщност описахме всичко, което се изисква от Вас, за да предоставите точен размер за бъдещата Ви врата.

​Измерване на отвора при наличието на старите врати

Без да е премахната старата врата, ще трябва да направите всички описани стъпки, които бяха описани по-горе. Необходимо е обаче преди това да:

  • махнете старите первази и едва след това вземете размерът в ширина и височина. При невъзможност да се отстранят первазите, то тогава вземете размер от средната част на единия перваз до средата на другия. За височината по същия начин като започнете от пода до средата на горния перваз;
  • ширината на стената, при наличие на стара врата с каса, трябва да се измерва до крайните точки на касата/перваза;

За Вашите измервания най-добре да ползвате обикновена рулетка. Ако след всичко, което е обяснено по-горе нямате желание да вземете размера сами, то винаги може да се допитате до шоуруми, предлагащи услугата и да се възползвате от  оглед за Вашите отвори, за да бъдат измерени от техническо лице.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *