Брава на врата

Видове брави

Важна част от закупуването на една врата е начинът и механизмът на заключване. Разбира се, освен материала, от който е направена, покритието, пълнежът/вътрешността на крилото, моделът и цветът, хората, които имат идея и определено предназначение за дадена врата на съответно помещение обръщат голямо внимание и на обкова. Част от обкова на една врата, независимо дали тя е интериорна или външна са бравите и патроните.

В тази статия ще поговорим за видовете брави и тяхното приложение.

Бравите се делят главно на два вида основни и допълнителни:

1. Основните брави се разделят на няколко вида – секретни брави, обикновени брави, сервизни брави, касови брави и брави за алуминиева и PVC дограма.

Секретните брави са със секретни ключалки и се използват за по-сигурно и здраво заключване.

Обикновените брави – за тях са обикновените ключове, които се поставят на вътрешни помещения, тъй като не е необходима такава сигурност за тях.

Сервизни брави или WC брави се поставят на мокри помещения, бани и тоалетни, като при тях не се използват ключове със специално върточе с шипове, които влизат в касата.

Касовите брави – при тях механизмът за заключване е вграден и е заедно с ключовете т.е не е с отделен заключващ механизъм. Смятали са се за много сигурни преди, но след като са намерили бърз и лесен начин за тяхното разбиване, много от хората са ги сменили със секретни брави. Освен това ключовете на този тип брави са много големи и тежки и освен, че са скъпи за дублаж, много бързо изразходват жизнените цикли на бравата.

– Друг тип брави са тези за алуминиева и ПВЦ дограми, като те са по-специфични, по-тесни са. Причината за тяхната ширина е по-тънкият профил на дограмите от касите на обикновените интериорни или входни врати.

Бравите биват такива с едностранно, тристранно и четиристранно заключване.

2. Допълнителните брави, за които споменахме по-горе, се наричат така, защото са в помощ на основните. Те също се делят на касови и секретни.

Ето някои от съставните части на една секретна брава:

– горен език;
– отвор за смазване;
– долен език;
– отвор за монтаж на патрон;
– Отвор за проходни винтова за дръжки;
-Отвор за квадрат за дръжките;
-отвор за секретен патрон;
-Отвор за преходни винтове за розетка или бронировка.
 

Вашият коментар