Къща с пътека

Избора на врата според Фън Шуй

Обстановката в жилището е отговорна за правилното насочване на енергията наречена – Чи. Нейното присъствие е жизнената сила, която движи всичко в света. Тя е навсякъде! Малко е нужно, за да подредите така стаите в дома си, че да постигнете нужната хармония между телесното и духовното. Изкуството Фън Шуй повелява, че най-важното и първостепенно нещо във Вашия дом е входната врата и заобикалящата я среда.

Някои от домовете имат две основни врати. Едната, която служи за разделяне на жилището от външната среда – главната входната врата, а другата, е поставена на кухня, гараж или градина, като е предпочитана от живущите, поради удобството на местоположението ѝ.

Правила, касаещи входните врати

Зелена трева отворена бяла врата

 1. Решете коя врата да използвате за вход и използвайте само нея! Наличието на две основни входни врати, често може да доведе до ненужни спорове сред обитателите, заради това е важно само една врата за вход. За изход е добре да се използва другата, която излиза към градината, например.
 2. Уверете се, че размерът на вратата е пропорционален с размера на жилището. Ако входната врата е твърде голяма, енергията може да излиза, а ако е твърде малка, това може да доведе до дисхармония в домакинството. Ако смятате, че вратата е твърде голяма или малка, закачете фасетирана кристална сфера над нея.
 3. Плътната входна врата винаги е за предпочитане пред остъклената врата. В случай, че имате точно такава, има как да се поправи, просто закачете върху стъклото красив муселин или друг ефирен плат.
 4. Най-общо казано, основната входна врата трябва да е по-голяма от тази, която е второстепенна по значение. Добре е да се отваря навътре, за да може Чи да влиза свободно. Ако имате по-голяма задна врата, също потърсете кристална сфера.
 5. Необходимо е с входната врата да се борави лесно без препятствия или затруднения. Счупените елементи по вратите трябва да бъдат заменени. Пантите не бива да издават неприятни скърцащи звуци. Крилото на вратата, да е винаги чисто и поддържано.
 6. Уверете се, че имате табелка или номер на къщата си, които се виждат добре през деня и нощта, за да поддържате хармонични отношения с хората, които желаят да Ви потърсят.
 7. Уверете се, че звънецът на входната врата е лесно разположен и работи по всяко време. Също така, трябва да има приятен тон на звънене.

Основни цветове на входните врати

Цветовете на вратата трябва да съответстват на посоките на компаса, за да има съответствие с петте елемента и всичко да е в баланс с енергията на мястото, където се намира вратата. По-долу сме изброили асоциации на цветове, спрямо посоките на света:

 • Юг (огън) = червено, розово, бордо;
 • Югозапад (земя) = жълто или кафяво;
 • Запад (метал) = мед, сребро, злато, бяло;
 • Северозапад (метал) = мед, сребро, злато, бяло;
 • Север (вода) = черно или синьо;
 • Североизток (земя) = жълто или кафяво;
 • Изток (дърво) = зелено;
 • Югоизток (дърво) = зелено;

Ако имате друга врата, освен входната, която влиза в употреба често, включително от приятели и посетители, пътят до нея, трябва да бъде ясен, без препятствие и чист. Именно, това е същият онзи път, по който чистата благоприятна енергия, безпроблемно ще се влее в дома Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *