Интериорни врати

Разлика между интериорни и входни врати

Когато дойде ред да купувате интериорни врати или входни, независимо, дали за изцяло ново жилище или просто искате да замените съществуващите вече такива, трябва да се запознаете с разликите между двата основни типа врати.

Какво е предназначението на входните и интериорните врати?

Макар и в някои случаи да изглеждат еднакво, те се различават по своята конструкция и функциите, които изпълняват. Да започнем с основната работа на входните врати. Те действат като основен вход на дадената сграда и са произведени така, че да могат да издържат на външни атмосферни условия.

За разлика от тях интериорните врати се намират в неизискваща осигуряване на някаква безопасност, обстановка. Затова тяхната функция е по-различна от тази на външните врати. Това се отразява и на конструкцията на интериорните врати.

Разлики в конструкциите на крилата

Ако вземем една дървена входна врата, то отвътре, нейната сърцевина също ще е изработена от масивно дърво, съответно ще е много стабилна, но и много тежка. Вътрешните врати не се нуждаят да са изключително здрави. Затова в много от случаите са направени с куха вътрешност, понеже никой не търси тежки и масивни врати за помещенията си.

Съществени разлики при обкова

Обковът на входните врати е доста по-груб в сравнение с този на интериорните врати. Специалните им панти са приспособени да издържат на по-голямо натоварване и тежина. Дръжките, особено техният дизайн, също са много по-внушителни. Както стана дума, по-горе, крилата на интериорните врати са в пъти по-леки. Това позволява пантите им да бъдат деликатни, а дръжките в различни форми и цветове.

Обработка на вратите при производството им е различна

Другата разлика при двата вида врати, за външно и вътрешно ползване е, че заради излагането им на различни влияния, първите се нуждаят от специфична обработка, било то обработване със специална боя или поставяне на UV защита. Интериорните врати обаче могат просто да се боядисат и да са дълготрайни, без да се налага да ги третираме с лакове и нестандартни бои.

Заключване е очаквано различно

Входните врати притежават различни заключващи системи. Повечето модели са с тристранно заключване, което е наречено многоточково. Като допълнение разполагат и с тайни резета. Заключващата система при интериорните врати е в пъти по-опростена и несигурна, защото, не е необходимо да бъде такава, като на входните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *