Чукче за врата от дърво

Чукчета за входни врати

Всички сме виждали различни видове чукчета за врати, но никога не сме се замисляли откъде произлизат. Тук ще разгледаме накратко историята на чукчето на вратата.

1. Ранните чукчета

Тези аксесоари на вратите имат малко тъмно минало, като най-ранната мисъл произхожда от Древна Гърция, където робите са били приковани за тежък пръстен, прикрепен към вратата, за да посрещнат всички гости. В случай, че робът е заспал, гостът ще почука чукалото, за да привлече вниманието на собственика на дома. Римляните продължили да използват чукалото и то се разпространило из империята и така тежкото чукало останало като средство за посетителите да обявят присъствието си до около 15-ти век.

2. Използването им в Англия

Още през 16-ти век чукчетата на вратите украсявали домовете на хората, въпреки че голяма част са били доста обикновени. Докато ковачите развивали своите умения, то богатите хора започнали да имат по-идейни проекти, често свързани с местните модели и традиции.

Основана през 1760-те, семейна фирма изнасяла ежедневни чугунени стоки по целия свят. Те също така произвеждали редица богато украсени предмети за дома и градината, отразяващи модата на времето, включително аксесоари за входни врати.

В първоначалния си период чукчетата на вратите като цяло все още са били прости, чугунени и боядисани в черно, но тъй като те станали по-широко използвани през 1800-те, това довело до по-сложна и модерна изработка, като лъвска глава или свинкс и често се отливали вече от месинг или бронз.

3. Лъвска глава

Чукче за врата глава на лъвТъй като чукчето на вратата ставало по-сложно с времето, много дизайни били вдъхновени от митологията и религията. Чукалото на вратата на лъвската глава с устата, захващаща пръстена, става особено популярна в началото на 19-ти век и остава любима до днес. Лъвът е бил използван като символ на Великобритания и се смята, че символизира сила, гордост, защита и сила. Чукчето на вратата с лъвска глава действа като пазител на дома.

4. Чукче с формата на ръка

Чукче за врата ръка

Друго красиво чукало за врата, забелязано по целия свят, е това, което е оформено като ръка. Счита се, че техният произход е от мюсюлманските страни и символизира ръката на Фатима, което би означавало, че в къщата живее човек с мюсюлманска вяра и е бил използван като знак за защита от зли сили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *