Разлика между ПДЧ, MDF и HDF, използвани за интериорни врати

Разлика между ПДЧ, MDF и HDF, използвани за интериорни врати

Когато търсите интериорни врати то изборът е голям. Съответно следва, преди всичко, да решите от какъв материал искате да са новите Ви Врати. Те може да бъдат направени от ПДЧ, MDF или HDF плоскости. Сега ще обясним какво точно означават съкращенията на горе изписаните материали.

Видове плоскости за направата на интериорни врати:

  • пдчПДЧ – едро пресовани дървени частици. Това е плоча от смлени, различни по големина, частици, които са слепени помежду си от специални смоли. Обикновено, те се използват като пълнеж за интериорни врати1, а повърхността се обработва допълнително с друг вид дървена плоскост. Това се прави с цел цената да не е толкова висока, но все пак и изделието да има завършен вид, защото ПДЧ плоскостите са груби, поради което на места ще изглежда неравно, което ще се отрази на цялостния й вид. Врати, изработени от този вид материал, не е удачно да се поставят в стаи в които влажността е доста по-голяма, тъй като ще се надуят. За да придобиете по-голяма представа, нека кажем, че ПДЧ всъщност е новото име на вече остарялото наименование – талашитени врати.
  • мдфMDF – дървесни частици със средна плътност. „Слепването” им се прави от восък и гума, а обработката става като се пресоват под много силна температура и се оформят плочите. Те са здрави и много лесно се обработват, затова и са един от най-често поръчваният материал за изработване на врати. Не се влияят от външни атмосферните условия или влага, като може да издържат дори с години без никакви видими повреди по тях.
  • hdfHDF – това са плоскости от фибри, дървесни частици. Те са пресовани под високо налягане и залепени (смесени) с повече смоли и лепила, за разлика от другите видове материали за изработка на интериорни врати. Те са много по-здрави от MDF материала и въпреки това начинът им на обработка е почти еднакъв. Разликата е, че при използването на HDF плоскости, технологията е модернизирана и усъвършенствана. Затова и те имат по-голяма издръжливост с години наред. Този материал е подходящ за влажни помещения и със сигурност ще запази вида и качеството си за много дълъг период от време. Тези материали са на достъпни цени и всеки би могъл да си поръча врата от този тип плоскости. Естествено, в зависимост от качеството и цената също ще варира. Податливи са на обработка и това ги прави много лесни за моделиране и изработване на различни по вид и форма врати.

Това бяха основните материали, които най-често се използват за изработката на интериорни врати. Информирайте се за техните свойства, спрямо предназначението за което Ви трябват вратите, преди да решите кой от тях е най-подходящ.

Вашият коментар