Разлика между ПДЧ, MDF и HDF, използвани за интериорни врати

Разлика между ПДЧ, MDF и HDF, използвани за интериорни врати

Когато търсите интериорни врати, то изборът е голям. Съответно следва, преди всичко, да вземете решение, какъв точно материал да е вложен при производството на Вашите нови врати. Те могат да бъдат направени от ПДЧ, MDF или HDF плоскости. Сега ще обясним какво точно означават съкращенията на така изписаните материали.

Видове плоскости за направата на интериорни врати

  • пдчПДЧ – едро пресовани дървени частици. Това е плоча от смлени, различни по големина дървесни елементи, които са обединени помежду си от специални смоли. Стандартно, те се прилагат като пълнеж за интериорни врати, а повърхността се обработва допълнително с друг вид дървена плоскост. Целта е да се постигне задоволяваща цена, която да не е толкова висока, но все пак и изделието да има завършен вид, защото ПДЧ плоскостите са груби, поради което на места ще изглежда неравно, което ще се отрази на цялостния им вид. Врати, изработени от този вид материал, не е удачно да се поставят в стаи, в които влажността е с висока стойност, тъй като ще се получи подуване. За да придобиете по-голяма информираност, нека уточним, че ПДЧ всъщност е новото име на вече остарялото наименование – талашитени врати.
  • мдфMDF – дървесни частици със средна плътност. „Слепването” им се прави от восък и гума, а обработката става, като се пресоват под много силна температура и се оформят плочите. Те са здрави и много лесно се обработват, затова и са един от най-често поръчваният материал за изработване на вратиНе се влияят от влага, като може да издържат, дори с години без никакви видими повреди по тях. Но не бъркайте понятията влагоустойчив с водоустойчив. За тя е валидно първото.
  • hdfHDF – това са изделия от дървесни фибри с висока плътност. Те са пресовани под високо налягане и залепени (смесени) с повече смоли и лепила и това е разликата им с другите видове материали за изработка на интериорни врати. Те са много по-здрави от MDF материала и въпреки това, начинът им на обработка е почти еднакъв. Разликата е, че при използването на HDF плоскости, технологията е модернизирана и усъвършенствана. Затова и те имат по-голяма издръжливост с години наред. Този материал е подходящ за влажни помещения и със сигурност ще запази вида и качеството си за много дълъг период от време. Достъпността на цените е привлекателана и всеки би могъл да си поръча врата от този тип плоскости. Естествено, в зависимост от качеството и цената също ще търпи промяна. Податливи са на обработка и това ги прави много лесни за моделиране и изработване на различни по вид и форма врати.

Това е основата от материали, които най-често се използват за изработката на врати. Информирайте се за техните свойства, спрямо предназначението за което Ви трябват вратите, преди да решите кой от тях е най-подходящ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *