Стара къща с тухлена фасада и слънце на нея

Как да се погрижим за своите врати?

Всяка врата, както цялостния интериор във всеки дом се нуждае от изискващите се грижи.

Ако не се полагат грижи, с изминаване на годините вратите закупени от Вас биват застигани от загуба на своята ефективност.

Поддръжка на вратите

За да запазите ефективността на вратите, по неписано правило е нужно на определено време да се смазват пантите и затварящите устройства, за да избегнете скърцане. От много важно значение е и смазването на заключващите системи, тъй като една врата, не бъдат ли извършени тези действия над нея и не извършва ли своите функции дълго време има голяма вероятност заключващите системи да ръждясат и да заяде ключът.

С течение на времето и с постоянното използване, има голяма вероятност винтовете да се разхлабят. Периодично трябва да бъдат проверявани и при необходимост да бъдат затягани. Уплътненията на касата или вратата след определен период от време могат да се захабят, а те играят важна роля за шумо и топлоизолацията. За това те трябва да се инспектират често и при необходимост да се подменят с нови.

За да запазим добрия външен вид на вратата, трябва да се почиства от прах и замърсявания. Дръжката е мястото, което се зацапва най-много, тъй като се пипа постоянно. За препоръчване е използването на антибактериален спрей, в случай, че нямате такъв може да почистите с влажна кърпа, като следваща стъпка е да подсушите, за да не остават следи.

Ако вратата е с лаково покритие, използвайте предназначение за това препарат, имащ действието да полира и след това отново подсушете, за да избегнете оставането на петна.

Интериорна врата с фрезовка в бял цвят и златиста дръжка

В случай, че сте собственик на метална врата, то трябва да използвате универсален препарат, който е предназначен за метално покритие, ако не разполагате с такъв може да почистите и с влажна кърпа. За интериорните врати използвайте препарат за почистване на дърво. Такива може да намерите във всеки един магазин, не е задължително да използвате определена марка. След почистването с препарат, отново подсушете и се уверете, че не са останали петна.

Почистване на вратите

При почистването на вратите не е достатъчно да почистите крилото и дръжките. Именно касите и ъглите са мястото, където се събира най-много мръсотия, затова и те трябва да се почистят прецизно.

Стъклените врати може да почистите първо с влажна кърпа, както крилото, така и касата. След което почистете стъкленото крило с препарат за стъкло.

Ако ползвате съветите, които Ви дадохме, ще се радвате на чисти и добре изглеждащи врати и дълго време ще запазят ефективността си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *