Голяма плъзгаща червена врата

Типология на вратите

В практиката на строителството, често възниква необходимост от врати притежаващи в себе си специални характеристики. Към тези качества, бихме причислили – пожароустойчивост и шумоизолация. Вратите, отличаващи се с тези параметри, са разпределени в по-специфичен раздел и имат конкретно приложение.

Пожароустойчиви врати

Има доста строги правила, които се отчитат в производството им, задачата на които е, да се защити помещението от пряк огън и да държи на разстояние дима от помещението за определен интервал от време. Съгласно времевите интервали, тези врати са разграничени по класове за устойчивост до 30 минути, 1 час, час и половина и 2 часа. Вътрешните врати са с издръжливост не повече от 30 минути.

За по-дълъг период от време са предназначени метални врати със специален пълнеж и покритие на крилото и касата. Обикновено в домовете, такъв вид врати се монтират изключително рядко и тяхното предназначение е ограничено главно за монтиране в помещения, служещи за офиси, кабинети в болници, магазини и други. Ако търсите подобни врати в София, вижте какво предлагат специализираните магазини.

Шумоизолиращи врати

Нуждата от подобни модели врати се среща всеки ден, включително в домовете ни. Хубаво е да се отрази, че дори и при стандартните интериорни врати, без специална изработка и специален пълнеж, има значителна степен за обиране на шума до 10/12 децибела. Обикновените интериорни врати имат по-високо ниво за намаляване на шума от тези със стъкло. Можете сами да увеличите изолацията на шума до 12/15 децибела на интериорната врата, ако разстоянието между касата и строителния отвор е уплътнено добре. Друг вариант е да се вградят специални гумени прагове, които са автоматични и се отделят при отваряне и при затваряне падат надолу, като увеличават шумоизолацията.
Врати с по-висока шумоизолация – към 22/25 децибела, най-често имат по-масивно крило подбрано със специфичен вътрешен пълнеж и задължително имат поставен автоматичен праг от каучук.

Специален клас врати за обществени сгради

Такива модели са проектирани, за да се улесни придвижването в обществени сгради на инвалидни колички. Обикновено имат ширина не по-малко от 80 см, специални панти, които затварят вратата сами, специален лост – дръжка на по-ниско ниво, около 90 см., а в случай, че вратите са с остъкление, стъклото в долния край не трябва да бъде с височина над 40-45 см. от пода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *