Комплект брава за входна врата

Монтиране на брава на интериорна врата

Бравите на интериорните врати много често са врязани, с език, който се задейства от дръжката. Ако вратата се затваря сама, тогава този език се изрязва под определен ъгъл или се закръгля и окачва на пружина, за да „щраква” автоматично сам, когато затваряме вратата. Посоката на отваряне на вратите не влияе върху модела или вида на бравата – използва се една и съща.

В случай, че ще заключваме стаите, на чиито интериорни врати монтираме брави, трябва да изберем такива със заключващ щифт и ключ.

Посока на отваряне

Преди да пристъпите към монтаж, проверете в коя посока ще се отваря вратата – лява или дясна, без значение навътре или навън.

Регулиране

Ако езикът на бравата е противоположен на посоката на отваряне на вратата, тогава трябва да се завърти. Върху бравата има щифт, който трябва да се натисне (например с отвертка), след което езикът ще се покаже. Нужно е само да го завъртите, за да обърне посоката си и после да го приберете отново.

Определяне положението на бравата

Обикновено дръжките за врати са на около 100 см от пода. Наложете бравата и си отбележете къде ще бъде поставена. Очертайте и линии по тесния ръб на вратата – продължения на горния и долния ръб на бравата. След това начертайте центрирана вертикална линия, наложете корпуса на бравата и го очертайте с молив. Там ще издълбаете прорез, в който ще се положи бравата.

Издълбаване на прорез

Отбележете си дълбочината на прореза и разпробийте с бормашина. Желателно е да зададете ограничение за дълбочина на вашия инструмент и се придържайте в границите на контура, който сте очертали.

Обработка на отвора

След издълбаване на прореза с бормашината, изгладете вътрешността му с длето. Внимавайте да не уширите допълнително пространството.

Сега ви остава само да отбележите мястото, където ще монтирате дръжките спрямо положението на бравата. Пробийте отвора, поставете бравата и закрепете всички елементи. Накрая монтирайте и метален насрещник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *