Монтажът на интериорни врати е много важен

Вашите интериорни врати може би вече са закупени? След дълго лутане, много въпроси, обикаляне по магазини, изслушване на знаещи и не чак толкова знаещи „специалисти“ по темата интериорни врати, вие най-сетне сте се спрели на определени модели вътрешни врати. (Препоръчваме да прочетете и статията за избор на врати) Сега обаче следва нещо също толкова важно колкото и самият избор на интериорни врати, а именно – монтажът на тези врати!

Може би се питате, какво токова особено има в монтажът на въпросните интериорни врати? А може би вече сте били ядосани не един път от факта, че вратите у вас не се затварят плътно, или пък изообщо бравата не функционира? Или може би сте виждали врата, която която сама се отваря/затваря, след като сте пуснали дръжката?

Знате ли? Отговорен за подобен проблем е не само самата врата, а също така и качеството на монтажът.

Ето защо има няколко неща, които е добре да знаете преди да дойде някой „майстор“ и да съсипе вашите интериорни врати, които трбва да уплътняват и украсяват, и които в крайна сметка не са без пари.Кощунство е да бъдат съсипани от монтажист без опит!Нали?

Първото нещо, което би трабвало да проверите за вашите интерирони врати преди да бъдат монтирани:

попитайте монтажиста дали первазите ще успеят да покрият строителният отвор!

Ако первазите на вашите интериорни врати не покриват ръба на касата, то би трябвало предварително да стесните отвора и да боядисате, с цел добра визия на интерира – все пак! Ако има възможност за по-широка врата, която да се събре на въпросния отвор, то замяна на вратата с по-широка такава е един удачен вариант.

Препоръчваме отворът да бъде с 2 до 4 сантиметра по-голям в ширина и около 1-2 см във височина, спрямо габарита на касата на вратата ви.

След решен казус с отвор и покриването му от первазите, препоръчваме да оставите монтажиста на спокойствие, без да му досаждате с повече въпроси и с присъствието си (много хора не работят пълноценно когато ги набюдават!).

След приключването на монтажът на вашите интериорни врати, препоръчвам да се уверите, че:

1/ касата на вратите е обточена с пяна плътно и от трите страни – това гарантира, както механична устойчивост, така и нужната шумо и топлоизолираност;

2/ вашите интериорни врати се затварят плътно без луфтове;

3/ когато пуснете дръжката на вратата тя не стои на едно място – без да се затваря или отваря (при този тест задължително е да няма въздушни течения в помещенията!)

4/ фугата около крилото (отваряемата част) е равномерна и без особени разлики от всички страни като гледате откъм страната на отварянето;

5/фугата между первазите (в мястото където се свързват под 45 %) трабва да е минимална;

6/ проверете отключване и заключване на вашите интериорни врати!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *