Интериорните врати в интериора – как да подберем правилният модел и цвят интериорна врата за всеки интериор?

Интериорните врати в интериора изпълняват функционална и декоративна роля едновременно. Те разграничават пространството в стаите, осигуряват шумоизолация и подчертават красотата на интериора. Днес производителите произвеждат най-разнообразни врати, които се отличават по външен вид, цвят, стил, пълнеж и материал за изработка.

Разнообразие в дизайна на интериорните врати

Вътрешните врати конструктивно се различават едни от други. Зад ламинатното покритие или естественото дърво може да се крие различен пълнеж. Благодарение на разните видове конструкции вратите се различават по масивност, шумоизолация, тегло, материал за изработка. Отделят се пет основни видове конструкции.

Облицовани врати

Облицованите врати представляват дървена рамка с продълговати и напречни дървени пространства, между които се запълва с панели. Представляват дървени вложки, МДФ, стъкло или друг материал. Панелите се явяват основно дизайнерско решение за облицованите врати.

Врати щит

Дизайнът на интериорните врати от този тип могат да бъдат плътни или със стъкло.

Плътният вариант представлява конструкция състояща се от дървена рамка и вътрешни листове МДФ.  Кухината, която се образува вътре се запълва с пресована целулоза или МДФ. За да придаде декоративен плътен вид, при щитовите врати се използва външно покритие. Например повърхността МДФ се ламинира или облицова.

Стъкленият вариант е много модифициран. Той се отличава с наличието си на стъклени вложки,  твърда пластмаса и МДФ. За да направят издълбана вложка в дървеното крило правят изрез в определена фигура. Изрезът го запълват с панел или със стъкло.

Царски врати

Този вид врати са получили своето наименование от напречни елементи от един и същ вид, които съставят вратата и са придобили названието царски. При изработването на царските врати се използват две вертикални греди, пространството между което се запълва с напречни колони. Съвременните царски врати имат разнообразен външен вид за сметка на използваните различни материали – различни видове дърво, стъкло и метали.

Вашият коментар