Входни врати в червен и син цвят със стъклени орнаменти отстрани

С какво подпомага прагът на входната врата

Прагът е метална или дървена част, която се намира между рамката и долната част на входната врата. Използва се за няколко цели. Най-голямо значение има за запазването на температурата в жилището. А ако вече е остарял и не Ви харесва или искате нещо по-различно позволява да бъде заменен.

Ето в кои случаи е добре да имате праг на входната си врата

  • Атмосферните условия

Една от главните цели, за които се слага праг на входната врата, е като предпазна мярка за влизането на топъл въздух през лятото и студен през зимата. Той предпазва дома Ви от течения, които, ако го няма прага, биха влезли навътре и ще окажат влияние в зимните и летните месеци на Вас и Вашето семейство. Освен това бихте предотвратили пропускане на вода след дъжд, там където не й е мястото, а именно вътре вкъщи.

  • Да задържим климата вкъщи такъв, какъвто ние искаме

Освен, че служи като стопер на вратата срещу проникването на въздух, дъжд, и сняг, прагът служи и като ограничител за въздуха, който е вкъщи, да не излезе навън. По този начин намалявате големите  разходи за електроенергия, тъй като се избягва нежеланото проветряване на дома.

  • Вредители

Добре подбраният праг има функцията на преграда срещу проникването на всякакви малки животинки, които иначе биха имали достъп до вътрешността на дома. Без него има, макар и малък, отвор между вратата и пода, през който могат да се вмъкнат змии, гризачи и други малки нежелани вредители.

Има много допълнителни методи, които могат да помогнат  да се спре голямото количество въздух, което влиза под входната врата, дори и с позициониран праг. Популярен метод е като се сложи уплътнител тип „четка” по дъното на входната врата и т.н.

Праговете на вратите издържат на огромен натиск, техният външен вид, обаче, както и възможността за добро уплътнение се влошават с течение на времето. Когато това се случи, то тогава е настъпило време да замените стария праг с нов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *