Френски овални прозорци с дървени капаци

Стъклопакет при стъклените врати

Стъклопакетът представлява конструкция от едно или няколко стъкла, като помежду им има въздушно пространство, което се образува от поставянето на различни видове дистанционери и е затворен херметично. Той е нужно да има две степени на уплътнение за по-добри технически показатели. Двубариерният стъклопакет е направен от дистанционерна рамка, която е напълнена с молекулярно сито /абсорбент/, върху нея е положен бутил двустранно, който служи за бариера, спираща преминаването на водни пари. Това е първата уплътняваща степен. Втората е външно уплътнено пространство между стъклата и дистанционера, който почти във всички случаи е алуминиев. Когато един стъклопакет е разработен правилно, не може да проникне вода отвън и няма как да се образува така нежелания конденз между стъклата.

​Видове стъклопакети

Стъклопакетът може да се използва за стъклени врати, прозорци и т.н. Видовете стъклопакети се разделят на това от колко камери са направени. Камера в стъклопакет означава комплект от 2 стъкла и пространството между тях. Броят им се определя  по следният начин:

 1. Еднокамерен стъклопакет – състои се от 2 стъкла и пространството помежду им;
 2. Двукамерен – 3 стъкла и съответно 2 пространства;
 3. Трикамерен – състоящ се от 4 стъкла и 3 на брой пространства между тях;​

Шумоизолация

Много е важно да се знаят процентите/%/, които при конкретни стойности на звукоизолацията намалят шума. Шумоизолацията се измерва в Децибели /db/:

 • 3db – лек доловим шум;
 • 10db- шума намалява с 50%;
 • 20db – намаля със 75%;
 • 30db – намаля с 87,5%;
 • 40db – намаля с 94,25%’

Звукоизолация е нивото на понижаване на шума. Да приемем, че звукоизолацията е 30db, а шума отвън е 70db – то значи се свежда до 40db (70-30=40db)

​Стъкла и стъклопакети за сигурност

Стъклопакетите за сигурност са в определени в 3 нива:

 • закалени – при счупване се пръскат на много малки парчета, често се използват за врати;
 • триплекс – това са 2 стъкла, слепени със смола – това се прави с цел запазване на целостта на стъклото. Те са подходящи за апартаменти, къщи, магазини партерни етажи и др.;
 • бронирани – те са подходящи за трезори, банки, защото за устойчиви на куршуми;

Орнаментни стъклопакети

Това с стъклопакети, чрез които се постига красота и естетика на съответното помещение. Могат да се комбинират различни по цвят стъкла. Предлагат се над 20 вида орнаментни стъкла, като орнаментите могат да са съобразени по форма и по цвят с другите мебели и детайли в помещението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *