Панта тип Пеперуда

Обков за интериорни врати

Всички интериорни врати имат нуждата от обков, който е неразделна част от тях. Той се състои от брава, панти, дръжки, ключове, патрон, насрещник. Необходим е по няколко причини: за осъществяване на експлоатация на врата, правилното и пълно функциониране на крилото и разбира се, детайл от цялостната визия и стил на вратата. Основните елементи от обкова са най-вече пантите и дръжките. Като такива, те имат специфики на подбор и монтаж.

Основно значение и видове панти

Пантите при голяма част от интериорните врати се поставят по 2, 3 или 4 бр. на крило, в зависимост от тежестта, пълнежа и конструкцията на вратата. Вътрешни MDF врати, които са изградени от популярния пълнеж наречен – „пчелна пита”, са леки и са им достатъчни 2 бр. панти. Моделите направени от HDF материал са по- тежки спрямо MDF вратите, тъй като първия материал е по-плътен и съответно по-тежък. Тези врати имат и по-масивна конструкция, представляваща „скара” от идентичен материал, от който са изработени. Това налага използването и на трета панта. Тя подпомага износването на тежестта, за да не се получи с времето, така нареченото измятане на крилото или различно разстояние между крило и каса в горната и долната част на вратата. Поставя се по два начина – или в близост до горната панта или по средата.

Видове пантите биват

  • цилиндрични;
  • фалцови;
  • шарнирни;
  • лагерни;
  • скрити;
  • 3D скрити’
  • летящи’

Основни видове дръжки

Другия компонент за обслужването на интериорните врати са дръжките и бравите. Дръжките са активни – задвижват езика на бравата и крилото се отваря, или пасивни с които крило само се издърпва. Активните са тип розетка, от две части или цял шилд.

Най-важното е да се съчетаят подходящите модели панти и дръжки с основния материал, от който са произведени вратите. Каквото и съчетание на модели да се избере, добре е за правилното функциониране и удължаване на живота на обкова, периодично да се извършва поддръжка на всички механични части на вратата чрез смазване и затягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *