Интериорни врати и в кой етап от ремонта да бъдат монтирани?

„Искам да дойдете да ми монтирате две интериорни врати, а другият месец ще ми сложите и ламиниран паркет!“

В това изречение, често изричано от наши клиенти има логическа грешка и в следващите няколко реда на тази статия ще се опитаме да ви обясним коя е грешката. На кратко, ако се питате в кой етап от ремонта на вашето жилище е времето за монтаж на вашите интериорни врати, то тази статия е именно за вас.

Интериорните врати се състоят основно от каса, крило (отваряема част), первази и т.н.

Касата на съвременните интериорни врати се фиксира (монтира) към стената посредством т. нар. монтажна пяна. Первазите на вратата покриват няколко сантиметра от стената и заедно с касата лежат в долната си част върху вашата подова настилка. Ето защо ако имате монтирана интериорна врата, то стената на кято е монтирана вече по-трудно може да бъде боядисвана, шпаклована и т.н.

По подобен начин стои и въпросът с ремонт на вашият под (поставяне на ламиниран паркет, теракот и т.н.) Касата, която реално застъпва пода, ще попречи при замяна на подовите настилки.

Често пъти ни се е налагало да поставяме ламиниран паркет, след като вратите са били вече монтирани, което забавя самият монтаж на пода около касите, а което и по-важно – получават се процепи (фугички) около касата и первазите на вратата.

Ето защо бихме ви препоръчали следната последователност на ремонта на вашият дом, когато ще има и замяна на интериорни врати (разбира се това нещо зависи от твърде много фактори, и е възможно по една или друга причина да не може да бъде спазено точно в този ред!)

1/Демонтирайте старите врати (или ползвайте усклугите на специалист). Подберете врата и се консултирайте с фирмата, която ще ви монтира врати, дали няма да е нужна корекция на отвора за вратите;

2/Ако е неободим ремонт на стените (мазилки, шпакловки, боядисване), то извършете тези процедури в този етап;

3/Поставете подовите настилки (ламиниран паркет, теракот и т.н.), като около вратите, препоръчваме да не се поставя перваз на подовата настилка, защото ще попречи на поставянето на первазите на вратите. Не слагайте подовите лайсни преди монтажа на вратите!

4/ Сега вече спокойно можете да пристъпите към монтаж на избраните от вас врати.

Интериорни врати и в кой етап от ремонта да бъдат монтирани?
Оцени тази статия

Вашият коментар