Интериорни врати и в кой етап от ремонта да бъдат монтирани?

„Искам да дойдете да ми монтирате две интериорни врати, а по-нататък мисля да си сложа и ламиниран паркет!“ В това изречение, често изричано от наши клиенти има логическа грешка и в следващите няколко реда, по-долу, ще се постараем да Ви покажем каква е тя. На кратко, ако се чудите в кой точно етап от ремонта на Вашето жилище е времето за монтаж на вътрешните врати, то тази статия е именно за Вас.

Основни грешки при ремонт и поставянето на врати

Интериорните врати са направени съответно от каса, крило (част, която се отваря), первази и т.н.
Касата на съвременните интериорни врати се фиксира (монтира) към стената посредством т. нар. монтажна пяна. Первазите на вратата покриват няколко сантиметра от стената и заедно с касата лежат в долната си част върху Вашата подова повърхност. Ето, защо притежавайки вече инсталирана интериорна врата, то стената на която е монтирана, вече по-трудно може да бъде боядисвана, шпаклована и т.н.

По подобен начин стои и въпросът с ремонт на Вашия под (поставяне на ламиниран паркет, теракот и т.н.) Касата, която реално застъпва пода, ще попречи при замяна на подовите настилки. Често пъти ни се е налагало да поставяме ламиниран паркет, след като има вече поставени врати, което забавя самият монтаж на пода около касите, а което и по-важно – получават се процепи (фугички) около касата и первазите на вратата.

Основни стъпки при ремонтни дейности

Ето, защо бихме Ви препоръчали следната последователност на ремонта на Вашият дом, когато ще има и подмяна на интериорни врати. Очевидно, това нещо зависи от твърде много фактори, и е възможно по една или друга причина да не може да бъде спазено точно в този ред!

  1. Демонтирайте старите врати или ползвайте услугите на специалист. Подберете врата и се консултирайте с фирмата, която ще Ви монтира врати, дали няма да е нужна корекция на отвора за вратите;
  2. Ако е необходимо третиране на стените, чрез мазилки, шпакловки, боядисване, то извършете тези процедури в този етап;
  3. Поставете настилките за пода (ламиниран паркет, теракот и т.н.), като около вратите, Ви съветваме да не се монтира перваз на подовата настилка, тъй като ще попречи на поставянето на первазите на вратите. Не слагайте лайсните на пода преди поставянето на вратите!
  4. Сега вече спокойно можете да пристъпите към монтаж на избраните от Вас врати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *