Входна врата с лампа

Входни врати

Входните врати изпълняват много функции, включващи както защита от външни набези, така и да имат покрития, устояващи на наранявания, влага, силни температури и вятър. Наред с всичко изброено, днешният свят изисква и да са красиви! Тези качества, понякога, са трудно съчетаеми. През годините вратите търпят трансформации и по отношение на материалите, които се влагат за направата им, и по отношение на външния им вид. Важната цел, към която се стремят производителите е удължаване на експлоатационният им период.

Никоя от входните врати не е с гаранционен срок – вечен! Металните, дървените, както тези с вложени други материали – фибростъкло, пластмаса или алуминий имат своите разумни граници на експлоатация. Всичко зависи от местоположението и поддръжката им.

Врата с въпрос

Откриване на щети

  • По рамката и прага

Щетите по входните врати, не винаги засягат самото крило. Понякога е твърде вероятно да става въпрос само за нейните первази, каса или праг. Особено ако не са пригодени да се използват за външни условия, а поставени на къщи, те започват на гният, избледняват и губят функционалните си качества.

  • По крилото

Външните слоеве на вратите са от особено значение за тези, чието местоположение е навън. Предпочетете входна врата, според тези изисквания. Информирайте се, кои покрития са най-удачни за Вашия случай, за да си осигурите дълготрайно ползване, без промяна на цвета и издуване от влагата.

  • По движението на крилото

Случва се и от слягането на стените, при една нова сграда, да се достигне до затруднено боравене при движението на вратата. За целта лесно може да се регулират пантите, а ако няма резултат, да се предприеме и подрязване на крилото. Последното не се отнася за входните врати направени от метал и фибростъкло. Те няма как да се подрязват!

  • По уплътнението

Друг от проблемите, които възникват често е в уплътненията. Ниските температури и замръзването и обратното високите температури и нагряването, ги прави неефикасни с годините. Попитайте в специалните магазини или при производителите как да си ги подмените! Това е напълно възможно, с правилен избор и съвет от специалист.

Мъж отваря врата към спалня

  • По дървените врати

Класиката във вратите си остава дървото! Колко са красиви! Все пак имат своите минуси – тежки крила, податливи, до някаква степен, на влагата. Хубавото е, че лесно се реставрират и могат да търпят промени. Покриват се с лакове, които не допускат абсорбиране на вода. При тях е необходима по-обстойна поддръжка. Правите ли я периодично, ще се радвате дълго време на добре изглеждаща входна врата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *