Японския произход на плъзгащите врати

​Интересно за японските врати

Японската архитектура е една от най-древните. Тя е изключително завладяваща и заинтригуваща със своите особености и характеристики. Местните изработват своите стени под формата на големи плъзгащи врати. Практиката е доказала, че използването на плъзгащите врати по този начин, позволява на японците да променят разположението и големината на стаите при определени поводи и ритуали.  Те наричат своите плъзгащи врати фусума.

Плъзгащите врати в японски стил

В статията конкретно ще разгледаме вътрешната част от интериора на домовете, и по-специално интериорни врати, които са плъзгащи. Днес популярни в световен мащаб са японските преградни панели и японските щори. Самите панели представляват стени, които служат вместо завеси. Предлагат се най-разнообразни видове с красиви шарки, които перфектно декорират всеки дом. Известен е този панел/завеса или тип японска стена, който може да се окачи на обикновена PVC релса. В днешно време се изработват различни плъзгащи механизми, които са приложими за врати, крила на гардероби, панели тип японска стена (завеса) и т.н. Идеята им е породена именно от японската архитектура.

Плъзгаща врата в източен стил

​Възможностите за такъв тип врати

На всеки един модел интериорна врата може да бъде поставен плъзгащ механизъм и по този начин да се сдобиете с плъзгаща врата. Той се поставя отгоре, над касата и на него бива окачено крилото. Вариант за поставяне на плъзгаща врата може да бъде и само на чист отвор, без да бъде монтирана каса. Това предполага, че се монтира само крило на плъзгащ механизъм. Разбира се, всичко е въпрос на индивидуален вкус и предпочитания.

В шоурумите са предлага огромно разнообразие от модели на интериорни врати, които могат да се превърнат и в плъзгащи – модели с различна фрезовка, със стъкло, изчистени плътни модели в различни размери и цветове. Предлагаме Ви и интересна идея за плъзгаща врата във вариант – изцяло стъклена врата. При нея стъклото е закалено, с дебелина 8 мм. При тези модели има различни гами от видове стъкла и цветове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *