Майстор измерва стена

Наръчник за начинаещи по монтаж на интериорни врати

   Монтирането на вратите е често последният етап от ремонта на жилището. Препоръчително е да имате поставена подова настилка, както и на стените да бъде направена замазка, преди да ги поставите. В противен случай рискувате да се получи разминаване в размерите и вратите, да задирят пода или да остане луфт между пода и крилото. Монтажът е изключително отговорна и важна задача, ето защо ви препоръчваме да използвате  услугите на специалисти за постигане на резултати, които със сигурност да ви удовлетворят. Ако все пак държите да го направите сами, ви предлагаме да Ви запознаем с най-важната стъпка от процеса по монтаж на интериорни врати – вземането на размери.

Майстор измерва стена

   Нека започнем още от самото начало – избирането на подходяща врата. Първото, което трябва да направите, още преди да отидете в шоурума е да снемете точните размери на строителния отвор. Най-точно можете да го направите като с помощта на рулетка, измерите първо ширината на отвора от единия край на стената до другия на три места – горе, по средата и долу. При поръчката се гледа най-малката взета ширина. Височината на отвора е разстоянието от долната част – пода до горната и е задължително да се измери на две места: в ляво и в дясно. По-малката стойност е тази, която ще ви бъде необходима за поръчката на вратата. Следва измерване на дебелината на зида, което отново се прави на три места – в средата, горе и долу. Измерете и двете страни на строителния отвор, за да бъдете сигурни, че ще поръчате точният размер каса. При голямо разминаване е препоръчително, дори задължително, стените да бъдат изравнени. Ако не изравните зидовете, рискувате по време на монтажа да се получат големи луфтове между стените и первазите.

   Идеалните строителни отвори в широчина са 700мм., 800мм., 900мм. и 1000мм., а крилата както следва 600мм., 700мм., 800мм. и 900мм.

  За по-голяма сигурност при поръчка на врати е най-добре да използвате услугите на специалист. Техническото лице ще огледа обекта и ще опише абсолютно всичко – точните размери в широчина, височина и дебелина на зид, както и наличието на специфики: малък зъб, праг и други. Решите ли вие да вземете размерите на строителните отвори, то непременно следвайте посочените стъпки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *