Схема сравняваща ляво и дясно крило при фалцовите и безфалцовите врати

Какви са разликите между фалцовите и безфалцовите врати?

Стигне ли се до момента да избирате врати за Вашето жилище, много често пред Вас стои избора кой сред многото модели врати, да предпочетете – фалцова или безфалцова? В търговската мрежа може да откриете широко разнообразие и от двата предложени вида врати, с различни шарки и варианти. Какви са разликите между тях и предимствата на всяка една?

​Фалцовите врати – какво представляват

Фалцовата врата е типична за България и най-често срещан модел в повечето домове. При нея има много по-добра изолация, заради образувания ъгъл /който наричаме фалц/, което пък от своя страна прави процеса на производството ѝ по-трудоемък. В затворено положение езикът на бравата остава скрит, тъй като ръбът на крилото ляга от едната страна на касата и перваза. От този факт произлизат и повечето предимства на тези врати, според реномираните магазини за врати.

Първо, при монтажа на такава врата, между крилото и касата не остават фуги (празни пространства), следователно тя служи като много по-добър топло и шумоизолатор, за разлика от безфалцовите врати. Без значение е, дали ще монтирате такава врата в дома си или на входа му, тя ще задържа в по-голяма степен прах и влага, следователно ще пречи на влизането им от стълбището на блока, в който живеете или от съседните помещения.

Както вече споменахме, изработването на фалцовите врати е по-дълъг и сложен процес и затова вероятно този тип врата ще бъде по-скъпа от безфалцовата. За разлика от тапетните (безфалцови врати), посоката на отваряне на крилото, трябва да бъде предварително определена, а пантите винаги ще са една идея по-издадени и поставени над перваза.

​Безфалцовите врати – какво представляват

Безфалцовите врати са търсени и широко разпространени в България през предходните 10 години. При тях езикът на бравата се показва и такава врата може много по-лесно да бъде разбита. Друг техен минус е пространството, което остава между крилото и касата, след монтажа на вратата. Разбира се, то не остава празно, в повечето случаи се поставя уплътнение (гумено), но все пак то може да пропуска прах и шум.

За разлика от фалцовите врати, тапетните са доста по-евтини. Освен това, не е необходимо предварително да определяте посоката им на отваряне. Тази функционалност имате право да я решите и по време на монтажа. В случай че, се окаже, че сте сгрешили в преценката си, този проблем може да бъде поправен.
Наричаме безфалцовите врати „тапетни”, защото при затворено положение на крилото ѝ, тя остава на една линия със стената, а ако има получена фуга между крилото и касата, тя е видима.

Без значение от модела врата ще изберете за Вашия дом, важно е преди всичко нейната изолация и материалите, от които е изработена да са качествени. Съобразете всичко това, взимайки по внимание и собствените си предпочитания и бюджет това със сигурност ще Ви доведе до правилните врати!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *