Интериорни врати

Разлика между интериорни и входни врати

Когато дойде ред да купувате интериорни врати или входни, независимо дали за изцяло ново жилище или просто искате да замените съществуващите вече такива, трябва да се запознаете с разликите между двата основни типа врати.

Макар и в някои случаи да изглеждат еднакво, те се различават по своята конструкция и функциите, които изпълняват.

Какво е предназначението и конструкцията на входните и интериорните врати?

Да започнем с основната функция на входните врати. Те действат като основен вход на дадената сграда, и са конструирани така, че да могат да издържат на външни атмосферни условия.

За разлика от тях интериорните врати се намират в по-безопасна среда. Затова тяхната функция е по-различна от тази на входните врати. Това се отразява и на конструкцията на интериорните врати.

Ако вземем една дървена входна врата, то отвътре ще е изработена от масивно дърво, съответно ще е много стабилна, но и много тежка. Интериорните врати няма нужда да са толкова здрави. Затова в много от случаите са направени с кухо ядро, тъй като никой не иска да отваря и затваря целодневно тежки, масивни врати.

Обковът на входните врати е доста по-груб в сравнение с този на интериорните врати.

Самите панти на входните врати са приспособени да издържат на по-голямо натоварване и тежина. Дръжките, особено техният дизайн, също са много по-внушителни. Както стана дума, по-горе, крилата на интериорните врати са в пъти по-леки. Това позволява пантите им да бъдат деликатни, а дръжките в различни форми и цветове.

Обработка на вратите

Другата разлика при входните и интериорните врати е, че заради излагането им на различни влияния, първите се нуждаят от допълнителна обработка, било то боядисване със специална боя или поставяне на UV защита. Интериорните врати, обаче, могат просто да се боядисат и пак ще издържат дълго време, без да се налага да ги третираме с лакове и бои.

Заключване

Входните врати са снабдени с различни заключващи системи. Повечето модели са с тристранно заключване, многоточково. Като допълнение разполагат и с тайни резета. Заключващата система при интериорните врати е в пъти по-опростена и несигурна, защото, не е необходимо  да бъде такава, като на входните.

Ето защо местоположението на вратата изисква нейния конкретен вид и не е подходящо местата им да се разменят.

Вашият коментар