Входна врата с чукче и пасивна дръжка

Дръжки на входни врати – видове и избор

Входните врати имат съществени детайли, сред които са дръжките. Те придават визуална красота на Вашата врата и макар да не Ви се струват толкова важни, имат своята значима роля за безпроблемната ѝ работа. Широката гама от модели и цветове Ви позволява да изберете перфектната, съобразена със стила на вратата, което прави дръжката част от цялостния декор и  придава на жилището неповторим ефект.

Дръжките – най-важната част от интериорната врата

Най-често обитателите предпочитат да вземат някаква пасивна дръжка (стационарна) и самата блиндирана врата да се отваря само при едно завъртане на ключа, без да обръщат внимание на самия дизайн или дали е подходяща за определени условия, в зависимост от средата, в която е поставена входната врата. Това може да бъде оправдана ситуация, само при липса на избор на този артикул или ако собствениците не държат толкова на дизайна и стила, които би предала една дръжка на входната им врата. Този аксесоар играе важна роля, защото влияе на първото впечатление, което остава у гостите Ви, преди да пристъпят през прага на дома Ви и да го опознаят и от вътре.Дръжки за врати с нестандартна форма

Желанието да декорирате дома си и да сътворите една неповторима и хармонична атмосфера, стартира от входната врата и аксесоарите по нея. Предпочитани са по-лаконични, строги и не толкова претенциозни  модели. Широката гама, която ще откриете в големите магазина за врати, Ви позволява да направите правилния избор и да намерите идеалния модел дръжка вратата на входа.

Видове дръжки за входни врати

Препоръчано от специалистите е, при търсене на най-подходящата дръжка, потребителите да обърнат внимание на условията, на които ще бъде изложена конкретната блиндирана врата, а не само на визуалния ефект, цвят или цена на съответния аксесоар. Някои обичат ротационните дръжки, а други оценяват простотата и лаконизма на стационарните, фиксирани такива. Изборът е изключително труден и важен, тъй като той зависи от бъдещите собственици на жилището, тъй като всеки има персонален характер и вкус.

  • Стационарни – Те са най-прости като конструкция, но и най-стабилни.  При тях няма механизъм и връзка с бравата, което гарантира дългия експлоатационен живот на този тип дръжки. В съвременния интериор намират своето място много от стационарните модели и най-вече тези под формата на топки, защото привличат с различния си стил и стегнат дизайн. Друг предпочитан вариант са дръжките тип ”пура” или още наречени писалки. Те са по класически и обрани като дизайн.
  • Подвижни, ротационни – Това е механизъм, състоящ се от две дръжки, свързани по между си с квадрат. От функционална гледна точка, този тип дръжки се считат за най-добрите, тъй като ако при течение се затвори вратата ще можете да натиснете дръжката и да влезете, за разлика от стационарните, тъй като при тях Ви е необходим ключ, за да можете да си отворите.

​Видове материали използвани при дръжките

Има различни критерии, по които може да се разделят видовете дръжки. Важен сред тях е материалът. Съвременната технология позволява прилагането на всякакви материали – от метал до стъкло, но най-удачно дръжката за входна врата да е направена от стомана.  Дръжките от този клас се считат за най-дълготрайни и стабилни, поради здравината на материала. За да се направи по-привлекателен дизайна им  обаче, най-често се оцветява с друг метал: месинг или бронз.

Алуминиевите дръжки се използват най-рядко, заради прекомерната си лекота и недостатъчна надеждност, която имат. Тези модели не трябва да се слагат на входни врати или на помещения, които изискват по-добра сигурност.

Дръжките от базалт спадат към необичайните, предвид материала за направата им, но ако погледнете над практичността му, може да се спрете и на този тип.​

Правила при избор на дръжка

Изборът на дръжка за входната врата е сравнително лесен, но от друга страна отговорен процес, защото точно този артикул ще задава тона за цялостния вид на дома Ви в продължение на години. Гъвкавостта, издръжливостта и удобството са основните качества за идеалните дръжки.

При избор на дръжка за апартамент обикновено той не е ограничен до един единствен материал, докато при дръжките за къща е по-добре да се избира от определени видове материали. Например, дървени или лакирани модели, не са подходящи за външни условия, тъй като те няма да повлияят благоприятно на външния им вид. В този случай най-доброто решение е месингът, хромирана или полирана неръждаема стомана, както и анодиран алуминий.

При решението си за дръжки на външни врати, не правете компромиси, особено ако те ще са в непрестанен досег с дъжд, сняг или слънце!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *