Входна блиндирана врата с две ключалки за къща

Входната врата – избор на качество и сигурност

От древността до наши дни дървото е основен материал за направата на врата, било то служеща за вход към дома или интериорна, тъй като дървесният материал е лесен за обработка и е подходящ, както за традиционалисти, така и за хора с модерен стил. За изработката на врати от този материал обикновено се залага на масивност в конструкцията, такава която да противодейства на промените на климата. Особено важно за тях е това, че вратите от фурнир трябва задължително да бъдат с лакирано покритие и да са гланцирани. Те могат да бъдат с орнаментика или без, като масивната дървесина придава чувство за здравина и уют. За да се допълни автентичния вид е вариант да се добави метален обков и рамка от метал, която допринася за солидността на вратата.

Как се определя качеството на една входна врата

За направата на една качествена врата от първостепенно значение са материалите, използвани за направата ѝ. При покупката на входна врата е препоръчително да се следи материалът, от който е изработена, вариантите при заключването ѝ и цялостния обков.

Врати от стомана

Oсновно преимущество на този вид е дългият живот. Продължителността на експлоатация е може би и една от основните причини и за по-високата им цена. Те са по-масови от дървените врати. Подходящи за външни условия, тъй като не се свиват, раздуват, изкривяват или деформират. Стоманените врати са минали обработка с грунд, което позволява тяхното боядисване и декориране. Предпочетете ли ги пред другите, ще получите сигурност и удовлетворение при ползването.

Метални врати

В по-голяма степен от случаите те са изградени от два метални листа с допълнително метално оребряване, като могат да имат вътрешност от картон под формата на пчелни пити или минерална вата за по добра изолация. Металните врати се предлагат с прахово боядисано крило или облицовани с фолио, което гарантира естетическия им вид, както и издръжливостта им.

Блиндираните врати

Имат широко разпространение на пазара, тъй като съчетават двата основни фактора цена и качество. Те изолират добре, като са с подсилена метална конструкция, която гарантира устойчивост и вратата става непробиваема за влизане взлом. Лесни са за поддържане и имат дълготрайност на екслоатация. Те са достъпно решение за всеки дом.

ПВЦ или алуминиевите врата

Популярни са и имат огромно разпространение, защото са подходящи, както за вътрешно използване, така и за външни условия. Тяхното най-голямо предимство е дълготрайността и устойчивостта най-вече на влага. Има разнообразие от стилове, цветове и размери.

Заключващи механизми

Наред с материалите, които изброихме, от съществено значение са механизмите, отговарящи за заключването. Най-добре е те да имат две работещи ключалки, но независимо една от друга, от различен тип, като в повечето случаи долния патрон е ямков, а горния- перообразен. Причината е, че едното заключване служи против разбиване с груба сила, а другото да е почти невъзможно за преодоляване от човек, който не е специалист. Употребяват се и различни защитни системи – бронировка на патрона, електронни и електромеханични брави. Колкото по-сложна е системата за заключване, толкова е по-голяма сигурността от нахлуване на крадци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *